Utemeljeno Povjerenstvo za dodjelu trijenalne nagrade „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije objavljene od 2020. do 2022. godine

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Zavoda Katarina Čeliković imenovala je 14. kolovoza 2020. Povjerenstvo za izbor najbolje knjige poezije Antun Gustav Matoš za razdoblje 2020. – 2022., koje će ocjenjivati knjigu poezije u cjelini, s posebnim akcentom na umjetničku i estetsku kvalitetu sadržaja. Povjerenstvo za nagradu Antun Gustav Matoš je međunarodno i čine ga Klara Dulić Ševčić, master prof. jezika i književnosti (predsjednica), književnik Mirko Ćurić iz Đakova i Mirjana Crnković Horvat, master edu. filozofije, master edu. hrvatskog jezika i književnosti.

U cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ustanovio je 2014. godine trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije, koja nosi ime Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.), slavnog hrvatskog pjesnika, koji je za sebe zapisao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

Za nagradu Antun Gustav Matoš natječu se knjige pjesnika Hrvata iz Vojvodine, bez obzira na mjesto gdje žive, koje su objavljene na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. Uzimaju se u obzir isključivo autorska poetska djela iz recentne književne produkcije, koja su objavljena tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade.

Nagrada Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije za razdoblje 2020. – 2022. bit će svečano uručena u okviru manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi: dani Balinta Vujkova u listopadu 2023. godine. Osim plakete i diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.