Završeni kaleidoskop kulture: Novi Sad daje primjer novih kulturnih praksi

Treći Kaleidoskop kulture, koji je završen 9. listopada u Novom Sadu, postavio je nove standarde kulturne prakse, uspješno kombinirajući proizvodnju živih programa i njihov internetski prijenos.
U proteklih pet tjedana, od 4. rujna do 9. listopada, koji su obilježili pet različitih vrsta umjetnosti: arhitekturu, književnost, vizualnu, primijenjenu i izvedbenu umjetnost, Kaleidoskop kulture, usprkos pandemiji, uspio je okupiti neka od najvažnijih europskih imena u svijetu književnosti. i dizajna, kao i za podizanje kapaciteta lokalne scene, novim pristupom sadržaju i njihovom realizacijom. To potvrđuje opera “Rigoletto”, koja je prvi put izvedena na otvorenom, s video projekcijom ispred češkog skladišta, u suradnji s najstarijim kazalištem u Srbiji – Srpskim narodnim kazalištem.
Zahvaljujući činjenici da je Novi Sad, kao Europska prijestolnica kulture, među prvima započeo proizvodnju i proizvodnju novih sadržaja smještenih na mreži, putem mreže kulturnih postaja i lokalnih umjetnika, bio je spreman Kaleidoskop kulture, u sklopu kojeg su razni programi dosezali čak 200 000 ljudi na društvenim mrežama. Osim toga, programi Kaleidoskopa kulture emitirani su na televizijskim i radijskim kanalima javnih servisa – Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine.
Dizajnerski paviljon ispred novosadskog diva modernističke arhitekture SPENS zatvorio je ovogodišnji Kaleidoskop kulture u sklopu tjedna primijenjene umjetnosti. Na izložbi, koju je osmislila i priredila PDP konferencija, sudjelovalo je više od 70 autora i autorskih grupa iz 26 zemalja s područja dizajna, ali i primijenjene umjetnosti. Među njima su bili proslavljeni njemački biro Borsche, poznati talijanski Studio Mut, višestruko nagrađivani grafički dizajner Erich Brechbühl i drugi.
Tijekom Tjedna književnosti u Srbiji je prvi put održana Noć književnosti, tada svojevrsno Književno jutro na najlonu, a Kaleidoskop kulture povezao je velika imena suvremene književnosti poput Dejana Tiaga Stankovića, Isabel Veri, Laurenta Seksika, Barbie Marković, Veronike Murek, Slobodana Tišme. Aleksandar Gatalica, Laslo Blašković, Franjo Petrinović, kao i mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Radmila Petrović.
Tjedan vizualnih umjetnosti otvorio je vrata jednog od najstarijih nacionalnih muzeja umjetnosti u Srbiji, Galerije Matice srpske, gdje je publika imala rijetku priliku da se upozna sa svojim privatnim zbirkama, dok je tjedan scenskih umjetnosti Korzo, koji se održava u jednom od glavnih novosadskih boulevard, ove je godine publici širom svijeta pružio internetski koncert jednog od najboljih svjetskih klavirskih dua – LP Duo. Ovoga puta pozornica je bila Petrovaradinska tvrđava u poznati sat, a koncert je u 24 sata pogledalo oko dvije tisuće ljudi, dok se taj broj povećao na 10 tisuća u samo četiri dana.
Sve je započelo multimedijskim spektaklom, na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji je bio mjesto susreta industrijske baštine Novog Sada i modernog stvaralaštva, kroz kulturu zajedništva, sudjelovanje Srpskog narodnog kazališta, Međunarodnog festivala alternativnog i novog kazališta „Dojenče“, Bitef teatra, kazališta Šabac. Kazalište Mimart, Umjetničko-produkcijski kolektiv Karkatag, Obnova Film Festa, slobodni umjetnici iz bivše “Kineske četvrti” i studenti s Odsjeka za scenski dizajn Fakulteta tehničkih znanosti.
Četiri dana svečanosti otvorenja kroz umjetničko-programski koncept “Liman 5” predstavljali su uvod u pet tjedana programa, na različitim, neobičnim lokacijama u gradu i u kulturnim postajama, ali i na mreži, pružajući tako posjetiteljima mogućnost izbora i stvaranja vlastitog kaleidoskopa kulture.

Foto: V.Veličković