Znanstveni kolokvij ZKVH: Sto godina od osnivačke skupštine Bunjevačko-šokačke stranke

Sto godina od osnivačke skupštine Bunjevačko-šokačke stranke bit će tema znanstvenog kolokvija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji će se održati u srijedu, 14. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici (Beogradska cesta 31, a predavač bit će Vladimir Nimčević.
Vojvođanski Hrvati imaju bogato političko iskustvo. U vrijeme Ugarske njihovi prvaci sudjelovali su u radu bačkih gradova i županije. Također su imali velikog udjela u stranačkom životu Subotice u 19. stoljeću. U početku su u mađarskim društvima i strankama, ali se vremenom osamostaljuju i izdvajaju u zasebne skupine građana. Međutim, prva prava politička stranka vojvođanskih Hrvata osnovana je tek u Kraljevini SHS u krugu katoličke inteligencije 15. rujna 1920. pod imenom „Bunjevačko-šokačka stranka“. Imala je hrvatski, katolički i autonomistički karakter. Njena osnivačka skupština, održana u subotičkoj Gradskoj vijećnici 10. listopada 1920., bila je po mnogo čemu znakovita. Protekla je, naime, u ozračju upadica subverzanata iza kojih su stajale centralne vlasti. BŠS je osvojila mandate na izborima 1920. i 1923., a poslije izbora 1925. postaje izvanparlamentarna oporba. Na koncu, 1926. prerasta u ogranak Hrvatske seljačke stranke za Bačku.
Vladimir Nimčević rođen je 29. prosinca 1991. godine u Subotici. Studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master povijesti. Živi u Bajmaku. Trenutačno je vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pronalazi i proučava povijesne izvore koji se tiču njegova roda – Bunjevaca, a rezultate istraživanja objavljuje za mjesnoj periodici. Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!