Novi ciklus projekta “Novi Sad – grad dobrote” na mreži

Svi znamo da je lako biti ljubazan prema prijateljskim zabavama. Međutim, kako odgovoriti na pritužbe, prigovore, prijetnje, psovke, manipulacije, prekomjernost, tvrdoglavo inzistiranje na svojim stavovima i druga neugodna ponašanja stranaka, u kojima puka ljubaznost nije dovoljna? Kako zaštititi sebe, svoje mentalno i fizičko zdravlje ako puno trošimo u radu s klijentima? Upravo s ciljem pronalaženja rješenja u modernoj poslovnoj psihologiji, pružanja psihološke podrške i postizanja kritične mase promotora ljubaznog i profesionalnog ponašanja, projekt”.

Ideja je postaviti nove standarde kulture ponašanja u Novom Sadu, budućoj Europskoj prijestolnici kulture.
U prvoj fazi projekta ove godine planirano je šest treninga „Komunikacija s teškim stranama” za stotinjak polaznika. Prva dva ciklusa organizirana su početkom godine u kulturnim postajama Eđšeg i Svilar, dok su ostali bili na mreži zbog pandemije koronavirusa. Treći ciklus treninga održan je prošlog tjedna, dok će četvrti biti realiziran sutra, 17. studenog.

„Nakon dva realizirana klasična, 12-satna treninga u malim skupinama, održanih tijekom veljače i ožujka ove godine i stanke u kojoj smo se svi nadali brzom prolasku epidemije, odlučili smo, u skladu s mjerama sigurnosti, prilagoditi program obrazovanja novoj stvarnosti je program koji uključuje pripremni rad učenika, trosatni webinar i dodatnu literaturu, kao i mrežne konzultacije s predavačem nakon webinara. Webinari se realiziraju u malim skupinama od 12 do 20 sudionika. Prvi dojmovi su vrlo dobri, sudionici su izuzetno aktivni u radu i svi pokušavamo uvidjeti prednosti ovakvog načina rada. Svi smo se na webinaru složili da je prekrasan osjećaj da u ovim teškim životnim okolnostima imamo priliku biti na jednom mjestu, razmjenjivati iskustva i podržavati jedni druge u rješavanju teških poslovnih situacija te nam pružiti psihološke vještine i znanje u rješavanju složenih i neugodne situacije, nikada nisu bile potrebnije “, rekla je autorica projektne ideje, diplomirana psihologinja i trenerica za poslovne komunikacije, Vera Dunjić.

Za neke radnike uključene u ovaj projekt ovo je prva takva vrsta edukacije i psihološke podrške, što je bio slučaj i sa zaposlenicima Gradske uprave za opće poslove Grada Novog Sada, koji izravno pružaju usluge građanima na šalteru Vijećnice, ali i matičarima. , službenici u uredima i lokalnim zajednicama, arhivisti, savjetnici i šefovi koji su bili na prvim treninzima početkom godine. Trenutno je u toku obuka zaposlenika u području kulture.
Na kraju obrazovnih ciklusa, radni prostori promotora uslužnosti bit će označeni oznakom “Zona ljubaznosti”.
Projekt “Novi Sad – grad dobrote” provodi Udruga “Zona dobrote”, u partnerstvu s Pravnim fakultetom i poslovnim studijima “Dr Lazar Vrkatić” i uz podršku Zaklade “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture”.

Foto: Press ns 2021