Smještaj u domovima u Republici Hrvatskoj osiguran za sve studente iz Vojvodine

Sukladno višegodišnjoj praksi i ove godine osiguran je smještaj u studentskim domovima za deset studenata koji nisu ostvarili to pravo putem redovitog Natječaja za subvencionirani smještaj studenata u studentske domove, zahvaljujući dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prema kojem se u takvom slučaju hrvatskim studentima iz Vojvodine isti osigurava temeljem posebne odluke Ministarstva.

Prije dvadesetak godina u Republiku Hrvatsku je na studije odlazilo oko 60 studenata godišnje jer su tada, zahvaljujući Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, bili osigurani poticaji u vidu smještaja, stipendije i organizirane pripremne nastave. Ukidanjem te vrste potpore broj studenata značajno je opao na svega nekoliko studenata godišnje. Nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2016. godine poticaji se ponovno osiguravaju – posebne upisne kvote, smještaj u domovima, organizirana pripremna nastava, logistička potpora pri upisu, profesionalna orijentacija i posredovanje kod stjecanja stipendija – te se time broj studenata ove godine povećao na 17.
Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal ističe kako se HNV aktivno zauzima za potrebe hrvatskih studenata tijekom procesa upisa na fakultete, ali i tijekom samog studiranja. „Želimo svojom asistencijom što je više moguće podržati naše mlade pri stjecanju željenog obrazovanja. Neke nepoznanice o studiranju oni sami rješavaju kontaktiranjem svojih prijatelja koji već studiraju, međutim, postoji cijeli niz procesa, katkad iznimno stresnih i neizvjesnih, u kojima nastojimo pružiti svoju pomoć – tu su pripreme za državnu maturu koje organiziramo u HNV-u i osiguravanje smještaja u Osijeku tijekom njezina polaganja, zatim molbe za osiguravanje posebnih upisnih kvota, pomoć pri prikupljanju potrebnih dokumenata, praćenje i podsjećanje studenata na aktualne stipendije i, među ostalim, stjecanje prava na smještaj u domu s čim u svezi nam se svake godine obraća dio naših studenata koji imaju problem s ostvarivanjem ovog prava putem redovitog natječaja.“, komentira Uršal.
Asistentica pri obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević ukazuje na činjenicu da se lijep broj studenata, zahvaljujući potporama, odlučuje studirati u Republici Hrvatskog, ali ističe da pripadnici hrvatske zajednice studiraju i u Republici Srbiji. „Od 2019. godine HNV kontinuirano prikuplja informacije o studentima hrvatske zajednice kako onih koji studiraju u Republici Hrvatskoj tako i onih koji studiraju u Republici Srbiji. Drago nam je što naši studenti uživaju sve veću potporu pri odlasku na studije u Republiku Hrvatsku, a nadamo se kako ćemo u skorijem vremenu uspjeti osigurati jaču potporu i našim studentima koji ostaju na studijima u Republici Srbiji.“, zaključuje Stipančević potičući sadašnje i buduće studente da se jave Odboru za obrazovanje HNV-a radi evidencije, umrežavanja i mogućnosti dobivanja podrške.

Foto/izvor: hnv.org.rs