Čitanjem do zvijezda

SUBOTICA – Natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda je projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se realizira u cijeloj Hrvatskoj, a u kojem od prije četiri godine sudjeluju i učenici iz Srbije. Sudjelovali su i ove godine, a u Subotici je to natjecanje provela Gradska knjižnica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, budući da je ovo projekt kojim se nastoji pridonijeti kvaliteti obrazovanja na hrvatskom jeziku. Srednjoškolcima koji su tijekom ove školske godine sudjelovali u Čitanju do zvijezda, kao i njihovim mentorima te profesorima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, u ponedjeljak su na svečanosti u HNV-u uručene diplome i zahvalnice, kao i prigodni darovi (knjige i dukserice). Ove godine su na natjecanju sudjelovali učenici iz dvije subotičke srednje škole – Gimnazije Svetozar Marković a prvi puta i iz Politehničke škole.
Iz Gimnazije su sudjelovali Emanuela Bošnjak koja je izradila multimedijski uradak, te Petar Huska, Daniel Kujundžić, Luka Prćić, Josipa Kujundžić i Zdenko Ivanković su rješavali test znanja. Mentorica im je bila profesorica hrvatskog jezika Ana Gaković, a kasnije ju je zamijenio njezin kolega, profesor Ivan Baričević.
Iz Politehničke škole sudjelovali su Cecilija Sudarević i Marko Konkolj koji su radili test znanja i Mario Evetović koji se natjecao i u kvizu znanja i u izradi multimedijalnog uratka. Mentor im je profesor hrvatskog jezika Sanjin Ivašić.
Hrvatsko nacionalno vijeće će, kao i prošle godine, učenike koji su se plasirali i sudjelovali na nacionalnoj razini kviza, a to su Emanuela Bošnjak, Zdenko Ivanković i Mario Evetović, nagraditi putem u Zagreb na Sajam knjiga Interliber u studenome ove godine.
Učenike su na svečanosti u HNV-u pozdravili i ravnatelj Gradske knjižnice Subotica Dragan Rokvić i predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Margareta Uršal, a zahvalnice su uručene i nazočnim ravnateljima dviju škola – Veselinu Jevtiću iz Gimnazije Svetozar Marković i Isi Planiću iz Politehničke škole.